Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

ΤΑ ΝΤΟΥΒΑΡΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ

"Στην Καρδιανή γινόταν ένα πανηγύρι τον Νοέμβριο, στα εισόδια της Παναγίας, κι’ έφευγε λοιπόν ο κόσμος απ΄τα Κελλιά να πάει στο πανηγύρι. Ο δρόμος είναι το μονοπάτι που περνάει πάνω απ΄την Αγία Ελεούσα, απ΄του Φραγκλάκη, την Γκιναριά, του Κουσουλαΐνη και πάει πέρα. Ε, φορτώνανε τα γαϊδουράκια και πηγαίνανε, ως δυό ώρες δρόμο.
Άμα τέλειωνε το πανηγύρι, αυτοί που είχαν μείνει στο χωριό και δεν πήγαιναν, έπιαναν κι΄ έχτιζαν ντουβαράκια μέσα στο μονοπάτι σ’ αυτούς που γύρναγαν το βράδυ για να μην μπορούν να περάσουν. Να πρέπει να τα χαλάσουν για να περάσουν. Κι΄άναβαν και φωτιές με καβαλίνες, όχι με βοϊδιές γιατί δεν κάνουν φλόγα, με καβαλίνες.
Τόξεραν οι άλλοι πάλι πως το κάνανε για χωρατό και δε θύμωνε κανείς και τύχαινε να βρέχει και να γίνουν μούσκεμα, ζ΄μπιδ' που λένε, μέχρι να το χαλάσουν το ντουβαράκι. Κι΄άλλες φορές πάλι, έχτιζαν και σε δυό μεριές, σε τρεις, έτσι να τους κάνουν πείραγμα.
Αυτό, λένε πως το κάνανε, γιατί παληά στην Καρδιανή είχε πέσει μια αρρώστεια κι’ όποιος ερχόταν από ΄κει έπρεπε να σταματήσει και να καψαλίσει τα ρούχα του, κάτι σαν απολύμανση δηλαδή για να μην φέρει την αρρώστεια στο χωριό. Μα αυτό που σου λέω θάναι πολύ παληό, γιατί κανείς δεν θυμάται πότε ήταν που είχε γίνει, ούτε στης γιαγιάς μου τα χρόνια. Φράζανε λοιπόν το μονοπάτι με τα ντουβαράκια κι’ αυτό έμεινε σαν έθιμο και στο πανηγύρι."
(Αφήγηση: Αδελαΐς Αρμάου-Παπαδοπούλου, Νοέμβριος 2012)
Μέρος του μονοπατιού φαίνεται στις φωτογραφίες. Φαρδύ (σε μερικά σημεία φτάνει και τα δυόμιση μέτρα), άνετο και προστατευμένο, με πολλές διακλαδώσεις και βατό στο μεγαλύτερο μέρος του, ίσως γιατί βρίσκεται κοντά στο χωριό και έμεινε σε χρήση μέχρι και τελευταία.
Για οποιοδήποτε νεώτερο στοιχείο, θα γίνει ενημέρωση της ανάρτησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: