ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕ ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ !

Αγαπητοί τουρίστες,


Αρχικώς, καλώς ήρθατε στο νησί μας! 

Που σε λίγα χρόνια, αν όλα πάνε καλά, θα είναι ολόϊδιο με όλα τα άλλα νησιά των Κυκλάδων που όοοοοοολα μαζί πασχίζουν να μοιάσουν στην Μύκονο.

Ελπίζουμε να ήρθατε φραγκάτοι γιατί εδώ πουλάμε παράδοση και την πουλάμε ακριβά. 

Εξάλλου, σε σας βασιζόμαστε γιατί αν περιμέναμε απ' τις φτωχάτζες τους ντόπιους...

Βασικά πουλάμε ακριβά την "παράδοσή" μας γιατί προηγουμένως ξεπουληθήκαμε οι ίδιοι και τώρα πάμε να βγάλουμε τα σπασμένα. 

Ξεπουλήσαμε τα σπίτια, τα χωράφια, τις παραλίες και μετά πήγαμε καμαριέρες και καμαριέρηδες, σερβιτόροι/ες, ενοικιαστές αυτοκινήτων και εξυπηρετητές των τουριστών, δικών σας δηλαδή.

Στο νησί θα φάτε καλά. Δεν θα φάτε ντόπια παραγωγή, όχι, λυπάμαι. Τα περισσότερα πράγματα προέρχονται από τα σουπερμάρκετ και είναι τα ίδια που θα αγοράσετε και σεις. 

Απλώς, τα έχουν μαγειρέψει "έμπειροι σεφ" και όχι τίποτε τυχάρπαστοι ντόπιοι ταβερνιάρηδες.

Αν θέλατε να φάτε κάτι πραγματικά ντόπιο, λυπάμαι, το λιβάδι της Τήνου παρακμάζει. Ένα 5-7% της έκτασής του καλλιεργείται μόνον και όταν φύγουν και οι τελευταίοι αγρότες (τι λέξη κι’ αυτή…) θα γίνει ζούγκλα. Βέβαια, θα γίνει αμέσως μια τεράστια ευκαιρία για επενδυτάδες που θα πάρουν μπιρ-παρά το καλύτερο φιλέτο του νησιού, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. 

Τα φαγάδικα στην Τήνο στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ΔΕΝ τα έχουν Τηνιακοί. Τα έχουν «επιχειρηματίες» από άλλα μέρη, πχ Αθήνα. Αλλά οι σερβιτόροι και οι σερβιτόρες, αυτοί μάλιστα, είναι από το νησί. Άρα, ενοχές μην έχετε, απλώς, θυμηθείτε να αφήσετε καλά tips (φιλοδωρήματα στα Ελληνικά) γιατί τα λεφτά της κάθε επιχείρησης στο τέλος Σεπτεμβρίου φεύγουν για άλλους τόπους και τα λεφτά του προσωπικού επαρκούν μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Μου διαφεύγει πώς λέγεται αυτό το καθεστώς όπου σε κάποιον τόπο πάνε ξένοι, ανοίγουν επιχειρήσεις στις οποίες προσλαμβάνουν ντόπιους έναντι βασικής αμοιβής. Α! αποικιοκρατία; Κάπως έτσι, τέλος πάντων.

Στο νησί υπάρχει ένα τυροκομείο με πραγματικά εξαιρετικά προϊόντα. Τα τυριά που θα δοκιμάσετε και το πιθανότερο θα λατρέψετε, δεν μπορούν να πιστοποιηθούν σαν Π.Ο.Π. γιατί (μαντέψτε;;;) ούτε το γάλα είναι όλο ντόπιο. Και το γάλα μάς έρχεται από αλλού. 



Επίσης στο νησί υπάρχει μια ζυθοποιΐα που χρησιμοποιεί Τηνιακό νερό. Νομίζω δηλαδή.

Μετά θα πάτε στα χωριά. Όπου θα ξαναφάτε. Όπως και πριν, ελάχιστα ντόπια. Αλλά έχουν, τα περισσότερα, πολύ χίπστερ ονόματα και στο κάτω κάτω, γιατί πασχίζει κανείς, παρά για να μπει στις σελίδες μιας LIFO και μιας ATHENS VOICE υπό τον τίτλο «ο διάσημος σεφ Θεόνικος Μπάξτερ ανοίγει στην Τήνο το νέο εδεσματοπωλείο στο οποίο παντρεύει την ντόπια παράδοση με τις τάσεις της νέας κουζίνας».

Α! έχουμε και τοπικό περιοδικό, παρ’ ολίγο να το ξεχάσω! Αν δεν βρείτε το φετινό τεύχος, μην ανησυχήσετε, διαβάστε όποιο βρείτε μπροστά σας, είναι το ίδιο ακριβώς, με διαφορετικές φωτογραφίες όμως, από τα ίδια μαγαζιά και τις ίδιες τοποθεσίες.

Για μπάνιο θα πάτε; Α, ναι, ε… Να δούμε πού θα παρκάρετε. Όταν θα έχετε διασχίσει το μισό νησί για να πάτε σε κάποια από τις πολυδιαφημισμένες παραλίες, να δούμε πού θα παρκάρετε. Γιατί το νησί δομές δεν διαθέτει. Δρόμους δηλαδή, και πάρκινγκ. 


Έχουμε όμως μπιτσόμπαρα, όπως όλα τα νησιά, με τις παραλίες μας καθαρισμένες από γκρέηντερ και χωρίς βότσαλα και πέτρες, με τις ξαπλώστρες μας πάνω στο κύμα, μα τα κοχτέηλζ, με τα κλαμπσάντουητσ, με όλα όσα πεθυμάει τελοσπάντο η ψυχή τουριστών αραδιασμένων στον "απαράμιλλο κυκλαδίτικο ήλιο".

Επίσης, διαθέτει μόνον ένα Κέντρο Υγείας, με εξαιρετικό προσωπικό που όμως δεν επαρκεί, οπότε το πολύ τσίμπημα μέλισσας. Ειδάλλως, πάτε για ελικοδρόμιο, που και απ΄ αυτό έχουμε.

Ααααα!!!! Ξέχασα τα αρχιτεκτονήματα!!! 

Ναι, ρε τουρίστες, ναι! Όπως θα περιδιαβαίνετε το νησί και θα βγάζετε σέλφιζ δίπλα σε περιστεριώνες, θα παρατηρήσετε ορισμένες εξοχικές κατοικίες, αλλά όχι τίποτε τυχαίες, όοοοχι! Βραβευμένες με τρία και τέσσερα βραβεία! Ε, αυτές είναι πανέμορφες, όσο κι αν εσείς είστε ακαλλιέργητοι και δεν μπορείτε να εκτιμήσετε τον τρόπο με τον οποίο γκρίζοι όγκοι τσιμέντου «ενσωματώνονται στο βραχώδες Τηνιακό τοπίο».

Αυτά. Δεν πρέπει να ξέχασα τίποτε.

Τις πισίνες!!! Ξέχασα τις πισίνες!!! Πώς τόλμησα!!! Ναι, ρε τουρίστες, στο νησί κάθε εξοχική κατοικία (καλοκαιρόσπιτο κοινώς) που σέβεται τον εαυτό του, έχει πισίνα. Νερό να πιούμε δεν έχουμε, αλλά δεν αφήσαμε μια τέτοια λεπτομέρεια να αμαυρώσει την εικόνα των διακοπιζομένων στο νησί μας. 

Και είναι και κάτι λερωμένοι με χώματα κει πέρα, οι αγρότες που λέγαμε προηγουμένως, που θέλουν, λέει, νερό για να ποτίζουν. Βλακείες της πλέμπας. Αν έχουν κανένα σπίτι, κανένα καλό οικόπεδο για χτίσιμο, οκ, θα ασχοληθούμε μαζί τους. Αλλά, πότισμα; Πού ακούστηκε…


Κλείνω λέγοντας πως ό,τι θέλετε ή ό,τι φαντάζεστε πως θα θέλατε να βρείτε στο νησί μας την επόμενη φορά που θα έρθετε, να μας το πείτε.

Είμαστε διατεθειμένοι να ξεκωλώσουμε κάθε μάντρα, κάθε αρχαίο μονοπάτι, κάθε παραδοσιακό οίκημα προκειμένου να σας ευχαριστήσουμε και να ξανάρθετε. Με τις αγελάδες θα δυσκολευτούμε λίγο να τις ξεκάνουμε (γιατί λερώνουν κάτι μονοπάτια που ίσως θελήσετε να περπατήσετε), αλλά σιγά σιγά όπως και τα γαϊδούρια, θα τις εξαλείψουμε και αυτές.

Εύχομαι και πάλι καλώς ήρθατε και καλά να περάσετε!




















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΓΕΜΑΤΟ ΒΛΑΚΕΣ...

ΚΟΥΚΛΑ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ...